Wilhelmina, de onder het volk zeer geliefde koningin werd in 1898 na haar inhuldiging middels een veto verboden zich in het openbaar op de fiets te laten zien. Er was van haar bekend dat zij graag fietste, maar dat deden koninginnen in die tijd nou eenmaal niet.
In 1933 werden de inwoners van Katwijk dan ook getrakteerd op een ware primeur. De koningin fietste namelijk zonder aankondiging door hun dorp. In die tijd had niemand een telefoon, laat staan een met camera, dus dit is niet vastgelegd. Een jaar later gebeurde dit wel en het bleek niet de laatste keer dat een van de koninginnen zich al fietsend in het openbaar liet zien.
Juliana Waar Wilhelmina het taboe van een fietsende koningin had doorbroken, zette Juliana deze traditie voort. Het had haar moeder geen windeieren gelegd met betrekking tot populariteit, want in tijden waarin de overheid opriep tot zuinigheid op het gebied van brandstof, bleek het op de fiets verschijnen in het openbaar een goed propagandamiddel voor de vorstin. Juliana werd door de buitenlandse media uiteindelijk zelfs omgedoopt tot Biking Queen. Zij werd destijds veelvuldig afgedrukt in buitenlandse kranten om aan te tonen hoe ‘gewoon’ het Nederlandse vorstenhuis was.
Tijdens haar vele werkbezoeken in het land stelde zij het ook altijd op prijs wanneer er tussen de officiële bijeenkomsten door nog een fietstocht ingepland kon worden. Prins Bernard zat daarbij altijd bij haar in de volgploeg.
Beatrix Onze huidige (of voormalige) Koningin werd in haar leven, in tegenstelling tot haar moeder en oma, maar weinig op de fiets gezien. Of in ieder geval werd het minder geregistreerd. Wellicht dat het steeds ‘normaler’ werd om een koningin op de fiets te zien, zodat er niet meer zoveel aandacht aan werd geschonken. Het sprak echter niet in haar voordeel dat ze tijdens de Watersnoodramp van 1953 direct haar nieuwe fiets schonk aan de hulpactie voor het Rode Kruis. Het deed wel weer haar naam als barmhartige koningin eer aan! Op de foto is de Koningin te zien op een werkbezoek aan de gemeente Waterland.
Maxima Onze toekomstige (of huidige) Koningin is hoogstwaarschijnlijk niet opgevoed met een fiets als go-to vervoersmiddel. Dat is in een land als Argentinië nou eenmaal minder de gewoonte dan in een waar fietsland als Nederland. Maar dat Maxima kan fietsen bleek al snel toen zij van de Hartstichting in 2001 een fiets cadeau kreeg. Zij gaf aan niet van een andere planeet te komen en dat zij “Natuurlijk” kon fietsen! Op de foto is Maxima samen met haar echtgenoot te zien op een bezoek aan Istanbul waarbij zij, als ware ambassadeurs voor de tweewieler, de Turken proberen aan te zetten tot het gebruik van de fiets.
Amalia Kroonprinses, en toekomstig koningin, Amalia begon al vroeg met fietsen en kreeg dan ook voor haar vierde verjaardag haar eerste echte fiets. Het betrof de Prinses Isabella van Gazelle. Het is niet wonderbaarlijk om te bedenken dat het een Gazelle zou betreffen aangezien het merk het stempel Koninklijk draagt. Haar volgende fiets was dan ook wederom een Gazelle. Deze fiets, te zien op de foto, draagt de wel heel toepasselijke naam Gazelle Orange Junior. |