Alles om uw fiets om te bouwen tot een échte elektrische fiets!

E-bike blijft verkoopknaller!

01-03-2011

AMSTELVEEN - In maart heeft de vakhandel de stagnerende fietsenmarkt meer dan alleen opgevangen met een forse stijging van de e-bike verkopen. De totale omzet van de vakhandel kwam uit op een index van 101, dus een nipte groei van 1% ten opzichte van vorig jaar, maar e-bikes lieten een stijging in verkopen zien van 31%!

Maart 2011 is een bijzonder vreemde maand voor de fietsenmarkt in Nederland gebleken. In februari maakten we melding van een eerste teken van herstel ten opzichte van vorig jaar (al was dat dan afgezet tegen een absoluut dieptepunt in 2010!) en dan zou je verwachten dat het bijzonder fraaie weer in maart dat herstel wel verder zou hebben bespoedigd. Toch is de praktijk anders geweest.

De cijfers van het GfK Retailpanelonderzoek laten een opmerkelijk beeld zien: de branchevreemde kanalen die fors scoorden met laaggeprijsde fietsen, maar daarmee niet voldoende volume konden halen om de teruggang van de 'normale' fietsen in de vakhandel te compenseren. Omzetmatig bleef de totale markt steken op de 0-lijn.

Verschuivende markt
Nog nooit tevoren is de onderliggende verschuiving zo sterk geweest als in maart. Natuurlijk is de oorzaak weer terug te voeren op e-bikes. Het wordt elke maand inmiddels spannend om te zien welke ontwikkeling we nu weer terugzien. Het aandeel e-bikes in de totale verkopen kwam daarmee uit op 20%.

Tegelijkertijd steeg de gemiddelde prijs voor e-bikes met 2% (komt nu uit op een record van € 2.138,-), waardoor de omzet uiteindelijk 33% steeg ten opzichte van maart 2010. Daarmee kwam het omzetaandeel van e-bikes binnen de fietsenomzet van de vakhandel uit op 44%!

Dat is de letterlijke redding van de markt, want, zoals gezegd, het fraaie weer leidde niet tot een stijging van de verkopen van 'normale' fietsen en massale promoties vanuit de branchevreemde kanalen zette de gemiddelde prijs in de markt verder onder druk. Blijkbaar waren de vroeg in het jaar opengestelde terrasjes in de stad een grotere concurrent voor bezoekers dan we hadden verwacht. Maar de e-bike kopers hebben dus weer heel veel goed gemaakt.

GfK Retail and Technology Benelux