Alles om uw fiets om te bouwen tot een échte elektrische fiets!

E-bike komt verder

04-10-2013

Dat iemand met een elektrische fiets makkelijker langere afstanden kan afleggen is evident. Maar hoeveel kilometers rijden bezitters van E-bikes nu werkelijk?

CROW-Fietsberaad onderzocht dit en kwam aan de hand van door de Accell Groep beschikbaar gestelde data tot de volgende conclusie: een e-fietser legt gemiddeld 31 kilometer per week af en een gewone fietser zo’n 18 kilometer per week. Het verschil is een factor 1,7.

Dit betekent niet per se dat bezitters van een e-bike 70 procent meer fietsen. Het lijkt waarschijnlijk dat kopers van een elektrisch ondersteunde fiets sowieso al meer fietsminded zijn en meer kilometers afleggen dan de gemiddelde eigenaar van een gewone fiets. En dat de overstap naar de e-bike werd gemaakt om lichamelijke beperkingen te compenseren.

1,3 mrd e-kilometers
Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat er een duidelijk verband lijkt te zijn tussen het gebruik van de e-bike en de woonplaats (stad of dorp) van de bezitter. Zo leggen eigenaren in landelijke gebieden gemiddeld 12 procent meer kilometers per week af dan e-fietsers in een zeer stedelijk gebied.

Gezamenlijk trappen e-fietsers jaarlijks in Nederland 1,3 miljard kilometer weg. Dat is 10 procent van het totaal aantal fietskilometers per jaar. Het recreatieve gebruiksmotief wordt door deze groep het meest genoemd, op enige afstand gevolgd door motieven als ‘winkelen’ en ‘op visite gaan’.

RAI Vereniging