Alles om uw fiets om te bouwen tot een échte elektrische fiets!

E-bikes en e-scooters worden duurder

19-12-2011

E-bikes en e-scooters worden duurder

SHANGHAI, China – E-bikes en e-scooters gaan duurder worden door de fors gestegen prijzen van grondstoffen die nodig zijn voor de productie van elektromotoren. Dit zegt Edward Benjamin, Managing Director van eCycleElectric Consultans. Vooral producenten buiten China worden hard getroffen door de prijsstijgingen.

Makers en kopers van elektromotoren zijn compleet verrast door de fors gestegen prijzen van grondstoffen, met name die van Neodymium. Dit materiaal wordt gebruikt om de voor een elektromotor noodzakelijke krachtige magneten te maken. Fabrikanten van elektromotoren buiten China, zoals in Amerika, Duitsland, Japan maar ook Nederland, kampen met prijsstijgingen van tussen de dertig en zestig procent voor de magneten, als ze er al voldoende van kunnen kopen. Door de schaarste dreigt er dit jaar nog een tekort aan elektromotoren, waarschuwt Edward Benjamin.

Producenten in China, waar veel van de benodigde grondstoffen vandaan komen, hebben minder last van de gestegen prijzen. eCycleElectric Consultans verwacht dan ook dat steeds meer fabrikanten de wijk naar China nemen. Daarnaast zullen makers van elektromotoren op zoek gaan naar alternatieven zoals keramische magneten of Switched Reluctance Motor (SRM) technologie. Op dit moment wordt ook flink geïnvesteerd in mijnen en verwerkingsfabrieken voor grondstoffen als Neodymium in de VS, Australië, Maleisië en Canada. Maar volgens Edward Benjamin zal het nog zeker tien tot vijftien jaar duren voor deze maatregel effect zal hebben op de prijzen. E-bikes en e-scooters zullen daarom voorlopig in prijs blijven stijgen, is de verwachting.

tweewieler.nl