Alles om uw fiets om te bouwen tot een échte elektrische fiets!

Eén miljoen e-bikers in 2012

05-12-2012

Onderzoek van het kenniscentrum Fietsberaad naar het bezit en gebruik van e-bikes zegt dat het aantal e-bikers dit jaar zal uitkomen op één miljoen. Tien procent van het totale aantal fietskilometers, ofwel 1,3 miljard km per jaar, wordt inmiddels afgelegd op een elektrische fiets.

Merida e-bike Dat blijkt uit de eerste resultaten van het onderzoek door Fietsberaad. Tot voor kort waren hier nog nauwelijks gegevens over bekend omdat bijvoorbeeld de statistieken van het CBS geen onderscheid maken tussen e-bikes en ‘gewone’ fietsen.

Meest gebruikt door ouderen en vrouwen

Dat de fiets veel wordt gebruikt door ouderen wordt in dit onderzoek bevestigd. Van de 60-plussers heeft 10% een elektrische fiets. Een kwart van alle fietskilometers wordt door deze groep gemaakt op een e-bike. Dat laatste geldt echter ook voor vrouwen van middelbare leeftijd (46-60 jaar). Daar ligt het e-bikebezit zelfs nog wat hoger, namelijk op 13%.

Fietskilometers nemen toe met e-bike

Het totale aantal fietskilometers afgelegd door 60-plussers is de laatste jaren fors toegenomen, vooral bij de vrouwen. Die fietsten in 2010 ruim 50 procent meer dan in 2000. Dat komt niet alleen omdat er meer 60-plussers zijn, maar ook omdat de gemiddelde 60-plusser per persoon meer kilometers fietst, mede dankzij de e-bike. Op een e-bike wordt gemiddeld 31 km/week gefietst. Dit is behoorlijk meer dan de 18 km/week op een gewone fiets.

En geldt voor de gewone fiets dat men minder kilometers aflegt naar mate de leeftijd stijgt, bij de e-bike blijft de afgelegde afstand ook bij het klimmen der jaren op peil. Het Fietsberaad heeft ook onderzocht hoe hard e-bikers rijden. Gemiddeld komt men uit op 18,7 kilometer/uur (bij 60-plussers ligt de snelheid wat lager) en dat is volgens het Fietsberaad zeker niet extreem hard. In het voorjaar van 2013 verschijnt het complete rapport van het onderzoek.

tweewieler.nl