Alles om uw fiets om te bouwen tot een échte elektrische fiets!

Fietsen in tegenrichting: Geen probleem

10-05-2013

In Oslo heeft men onderzocht wat het effect is van het toelaten van fietsers in twee richtingen in straten waar automobilisten maar één kant op mogen rijden. De conclusie luidt dat fietser er blij mee zijn, automobilisten wat minder.

plaatjeDe fietspaden in twee richtingen op de van oorsprong éénrichtingstraten zijn gemarkeerde met rood asfalt en een brede onderbroken markering. Voor - en na de herinrichting werd onderzoek gedaan in twee straten door het Norwegian Centre for Transport Research. Daaruit bleek dat het fietsverkeer met 50 procent toenam; vooral in de tegenrichting groeide de stroom fietsers. Een deel daarvan komt wellicht uit naburige straten, zo denken de onderzoekers. Uit een enquête bleek dat fietsers minder vaak over het trottoir reden (van 47% naar 22% in een straat met brede trottoirs en van 23 tot 5% in de andere straat) en zich veilig voelden in de nieuw ingerichte straat.

Voetgangers en automobilisten reageerden verdeeld. Voetgangers voelden zich wat onzekerder, maar waren niet tegen de maatregel. Automobilisten waren negatiever, vrooal in de straat waar de extra fietsstrook was aangelegd ten koste van parkeerplaatsen. Video-observaties wezen uit dat er minder conflicten waren. De Noorse onderzoekers concluderen dat de maatregel geslaagd is en ook elders geïmplementeerd kan worden.

Fietsberaad