Alles om uw fiets om te bouwen tot een échte elektrische fiets!

Fietser spendeert meer dan automobilist

08-08-2013

Per trip naar de winkel geeft een fietser gemiddeld de helft uit van wat een automobilist binnenbrengt voor de winkelier. Dat blijkt uit een onderzoek in Kopenhagen. Maar de plaatselijke middenstand kan niet zonder ze.

Aan 3000 respondenten werd gevraagd hoe ze gingen winkelen en wat ze daarbij uitgaven. De conclusie die de onderzoekers trekken: Fietsers spenderen minder per bezoek, naar zijn wel cruciaal voor de plaatselijke middenstand. Want het zijn vooral de winkelcentra (automagneten, aldus de onderzoekers) waar de automobilist zijn euro's brengt. Fietsers spenderen 2 biljoen euro per jaar in winkelstraten in Kopenhagen en dat is meer dan autoklanten daar uitgeven. En als je voetgangers en fietser bij elkaar telt, winnen die het over het totaal bezien van de auto qua omzet.

Eén op de vier niet-fietsers noemt het ontbreken van goede stallingsvoorzieningen als oorzaak om met de auto te komen. Onderzoekerster Marie Kåstrup van de gemeente merkt daarbij op dat het ombouwen van een 1 autoparkeerplaats tot 8 fietsparkeerplaatsen potentieel 4,5 maal meer omzet genereert.

Fietsberaad