Alles om uw fiets om te bouwen tot een échte elektrische fiets!

Nieuwe accu drie keer zo krachtig

14-02-2013

AMSTERDAM - Onderzoekers zijn erin geslaagd een lithium-ion accu te maken die drie keer zo krachtig is als de huidige accu's en bovendien in tien minuten kan worden opgeladen.

Dat blijkt uit een publicatie van de University of Southern California (USC).

De nieuwe accu maakt gebruikt van poreuze silicium nanodeeltjes in plaats van het traditionele grafiet. Silicium kan tot tien keer zoveel lithium-ionen vasthouden. De nieuwe accu's kunnen volgens de onderzoekers gebruikt worden in diverse apparaten van bijvoorbeeld telefoons tot elektrische auto's.

Het probleem tot nu toe was dat silicium krimpt en groeit tijdens het opladen daardoor beschadigt de accu en gaat hij vrij snel kapot. De onderzoekers zijn er nu in geslaagd een soort kleine poriën in de deeltjes te creëren waardoor de accu niet kapot gaat.

Krachtig en snel

Hierdoor kunnen accu's gemaakt worden die drie keer zoveel energie bevatten als de huidige varianten. Deze nieuwe siliciumbatterijen kunnen bovendien in tien minuten worden opgeladen.

Het is een belangrijke nieuwe stap in de ontwikkeling van krachtige en snel oplaadbare accu's. Er wordt door veel universiteiten en diverse bedrijven onderzoek gedaan, maar de prestaties van USC waren nog niet behaald.

Productie

Het grootste probleem is nog dat het enorm kostbaar is om deze nieuwe accu's te produceren. Door de kostbare onderdelen te combineren met commercieel beschikbare nanodeeltjes, is dat probleem al deels opgelost.

Wel is het nog zo dat de levensduur van de siliciumaccu's een probleem is. De accu gaat nog slechts 200 oplaadbeurten mee, maar de onderzoekers verwachten dat op korte termijn flink uit te breiden. De batterij moeten binnen 2 tot 3 jaar commercieel beschikbaar zijn.

nu.nl