Elektrische fietsen worden in Nederland volop ingezet om de autopendelaar te overtuigen en te laten overschakelen op de elektrisch ondersteunde tweewieler. In de regio Twente en Arnhem-Nijmegen waren er al verschillende fiscale maatregelen ter ondersteuning van een duurzamer woon-werkverkeer.
In de regio Arnhem-Nijmegen werd de aanschaf van 650 e-bikes door werknemers voor 30% gesubsidieerd in het kader van ‘De Groene Kracht’, de samenwerkingsagenda voor energie en klimaat in Arnhem-Nijmegen en het Offensief Bereikbaarheid, om de bereikbaarheid in de regio te verbeteren. De subsidie gaf recht op een korting van 30% bij de aanschaf tot een maximum van 600 euro en werd gedragen door de gemeenten in de regio. 120 bedrijven, waarvan 10 nieuwe, sloten zich bij de actie aan. Ook in de regio Twente leerde een initiatief dat dergelijke ondersteuning van werknemers voor een grote overstap zorgt.
Subsidie doet kopen Uit het evaluatieonderzoek van het project in Arnhem-Nijmegen is achteraf gebleken dat 62% van de elektrisch ondersteunde fietsers de fiets aankochten naar aanleiding van de subsidieregeling. Waar deze fietsers voor de start allemaal met de auto pendelden, inclusief combinatie met een ander vervoermiddel, was dit achteraf nog maar 6%. 84% pendelt na afloop dan ook nog per elektrische fiets.
Door 62% minder autokilometers te rijden, zou er in de regio ruim 1,8 miljoen minder kilometers per wagen worden afgelegd.
Snel succes Ook in de regio Twente zijn er bemoedigende resultaten opgemeten. 457 deelnemers kregen een belastingsvoordeel van 300 euro. Meer dan de helft laat gemiddeld drie dagen per week de wagen staan om op 26 minuten gemiddeld 10,5 kilometer af te leggen.
Doordat veel werknemers in de directe omgeving wonen en werken, zijn de pendelafstanden goed befietsbaar, maar wordt toch nog vaak de auto gebruikt. De 53 convenantpartners, bedrijven en organisaties, wilden dan ook de werkgevers stimuleren. De respons van werknemers was zo hoog, dat de actie na drie weken al 350 deelnemers had en de actie een maand eerder dan gepland moest worden afgesloten.
Door de wagen driemaal per week te laten staan, worden er jaarlijks 640.000 kilometers minder met de wagen afgelegd. 41 procent van de deelnemers gaf ook aan dat ze ook zakelijke verplaatsingen maken met de fiets.
Zeer hoge tevredenheid De tevredenheid ligt dan ook hoog: 97% is (zeer) tevreden over de aankoop en 99 procent van de deelnemers zou een aankoop zelf aanraden aan collega’s. De redenen zijn een vlottere mobiliteit, betere gezondheid en goede gemutsheid. |