Alles om uw fiets om te bouwen tot een échte elektrische fiets!

Voorlichting belangrijk voor oudere gebruikers van elektrische fiets

11-11-2011

ZWOLLE - Gebruikers in spe van een elektrische fiets ('e-bike') moeten voorgelicht worden. Dat vinden de Fietsersbond, ROVO en de Provincie Overijssel.

Vergelijk het met een doorgewinterde Suzuki Alto-rijder die van de een op de andere dag op een Ferrari overstapt. Dat is erg wennen.

Dat bleek maar eens temeer tijdens de informatiedag in wijkcentrum SIO in Zwolle-Zuid. 34 belangstellenden kregen voorlichting over alles waar ze als oudere gebruiker van een e-bike mee te maken krijgen.

Tijdens een tochtje wordt het verschil van zo'n e-bike met de gewone fiets snel duidelijk. De deelnemers vliegen door de Van Karnebeektunnel. Geen helling lijkt te steil.

Het op- en afstappen zorgt nog wel eens voor moeilijkheden, weten de e-bikevoorlichters. Daarom krijgen de deelnemers 's ochtends eerst fietsgymnastiek. Knieën werden gebogen, armen gestrekt. Trouwens, de damesfiets-uitvoering van de e-bike, dus zonder stang, wordt het meeste verkocht. En niet alleen aan dames. "Want", verklaart een vertegenwoordiger van fietsenfabrikant Gazelle, "u kunt nu wel gemakkelijk opstappen over die stang, maar wat als u problemen met de heup krijgt?"

Tijdens de fietstocht stopt de meute bij een aantal verkeersknooppunten. Wijkagent Danny Winkelman legt ter plekke uit hoe de e-bikers er het beste langs kunnen. "Vergeet ook niet het welbekende handje uit te steken wanneer je afslaat. Dat is de enige communicatie die je hebt met het andere verkeer."

De elektrische fiets is niet voor iedereen weggelegd. "Ze zijn niet goedkoop", geeft Marcel Span van de Fietsersbond toe. "Maar welke fiets is dat nog wel? De goedkoopste elektrische fiets begint rond de achthonderd euro maar dat kan oplopen tot achtduizend euro." "Daar koop je een Hyundai voor," merkt een deelnemer op. De meeste mensen kopen een middenklassemodel dat zo'n tweeduizend euro kost.

De fietsen zijn dus aan prijs, maar zijn ze het geld ook waard? De meeste ouderen vinden van wel, ook degenen die al een e-bike hebben. Alle deelnemers ontvangen aan het einde van de dag een certificaat.

Binnenkort wordt ook in Emmeloord en Coevorden een training voor de e-bike gegeven.

 

De Stentor